Der er ikke en rigtig og en forkert måde at lave et lækkert ostebræt eller ostetallerken på.
Men hvis du tænker mangfoldighed ind fra starten, så ved du med sikkerhed, at det både ser smukt og indbydende ud – og at der er noget for enhver smag.
Tænk i variation
Når du vælger ost, kan du tjekke, om du har valgt forskellige muligheder inden for hver kategori:
- Farver (hvidskimmel, rødkit, gul lagret ost og blåskimmel)
- Mælketyper (oste af komælk, fåremælk og/eller gedemælk)
- Konsistenser (cremede og bløde oste samt faste og lagrede oste)
Udskæring
Tænk også i variation, når det kommer til udskæring og anretning. Lad nogle af ostene ligge hele med en kniv ved siden af, så kan gæsterne selv skære af osten.
Andre oste er perfekte at skære ud – især de faste oste, der både kan skæres i trekanter, stave mv. alt afhængig af deres form.
Tilbehør
Vælg tilbehør efter sæson, tid, gæster omkring bordet – og hvad du lige er i humør til. Men sørg for at have lidt fra hver af disse kategorier:
- frisk: fra druer til æble, fra jordbær til en grøn salat
- syltet: fra marmelade til chutney – eller hvad med syltede rødløg?
- knasende: det kan være valnødder, mandler mv. – men knækbrød er også en skøn og sprød kontrast til især de cremede oste
- grønt: en kvist frisk krydderurter gør altid underværker for øjet
Og glem heller ikke brødet – enkelt og godt!
Det måske allervigtigste!
Temperatur.
Temperatur.
Temperatur.
Den sikreste måde at få den bedste smag frem i sine oste handler om temperatur. En køleskabskold ost smager ikke af meget, men det ændrer sig, når osten bliver tempereret. Tag skimmeloste ud i god tid (mindst en time før servering). De gule faste oste skal også have lidt temperatur, men det er ikke altid en fordel, at de bliver for varme. Måske passer en halv time på køkkenbordet fint til de fleste mindre stykker fast ost.